Thursday, January 28, 2010

haiwan pelik feverat

salam jumaat!
arini aku hafday, masuk tghari sbbkan jalan jem di sana sini, tak boleh keluar menuju je opisku kerna besok adalah taipusem. get it? besok taipusem tapi arini suda kecoh. jadi, ape yg perlu aku buat ialah bersabar. setahun sekali, ok la kan? eh tak? sekarang ni taipusem sambut sampai 5 hari. setahu aku, masa time2 skolah dulu, sehari je kan? pastu the next day, semua setel. hmmm.. nak buat mcm mane kan? teruskan jela kehidupan.

aniweys, arini ntah kenapa aku nk kongsi beberapa haiwan pelik feveret aku.

ditempat pertama,
GIANT ANTEATER

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Superorder: Xenarthra
Order: Pilosa
Suborder: Vermilingua
Family: Myrmecophagidae
Genus: Myrmecophaga
Linnaeus, 1758
Species: M. tridactyla
Binomial name
Myrmecophaga tridactyla

aku suka haiwan ni sbb bentuk badannya seperti feather. sgt jarang dijumpai di television, err.. maksud aku tak byk org buat cerita pasal haiwan ni. oleh kerana aku malas nak transelate, aku kopi & pes terus menerus dari wikiapedia. ni a few info about this beautiful creature....

The giant anteater is one of few taxa of mammals without any teeth even in a mature state. An anteater instead crushes insects it consumes using hard growths found on the inside of its mouth, and its muscular stomach. Sand and small rocks have also been found in anteaters' stomachs, suggesting that these are ingested to aid digestion (possible gastroliths). They have an average body temperature of 32.7oC, which is one of the lowest of all land-living mammals. This and slow rate of metabolism means it is far from the most active mammal.

It grows to a size of up to 7 feet (2.1 m) long (BESAR TU!), with a 4 feet long (1.2 m) head and torso, and a 3 feet long (0.9 m) tail. Generally it weighs from 65 (29 kg) to 140 pounds (65 kg).

The giant anteater is covered with stiff, straw-like hair which grows up to 40 cm long on the tail. Young have soft hair until they are mature. The dominant colouring may be grey or brown, but all have a diagonal black and white shoulder stripe.

The giant anteater is generally acknowledged to have a very keen sense of smell, used to locate ants, but is thought to have poor sight and hearing. (setiap creature ada kelebihan & kekurangan)

The giant anteater does not sleep in any fixed place, instead curling up in abandoned burrows and hollows. It covers its body with its long, bushy tail to sleep. (sure comelkan?)

In the wild, the giant anteater is nocturnal or active at night near human settlements and diurnal or active during the day elsewhere. It stays mainly on dry ground but is a strong and capable swimmer. (hmmm... bagus)

When threatened, it stands up on its hind legs, using its tail to aid balance, and may strike extremely rapidly with its claws or "hug" attackers much like a bear. An adult anteater is capable of fending off or even killing its main predators, big cats such as the jaguar and the cougar. (teror tu!)

It bears a single offspring after a gestation period of 190 days, which will stay near the mother until she becomes pregnant again. The baby spends much of the first part of its life riding on its mother's back, until it is nearly half her size. (ngengade or manje dgn ibunye? hehe)



tempat kedua,
BELANGKAS


Domain: Eukarya
Alam: Haiwan
Filum: Arthropoda
Subfilum: Chelicerata
Kelas: Merostomata[2]
Order: Xiphosura
Keluarga: Limulidae
Genus: Limulus
Spesies: L. polyphemus
Nama binomial
Limulus polyphemus


yang ni rasanye mmg familiarkan? aku suka haiwan ni kerana darahnye biru & rupe bentuknya seperti alien yg sesat di muka bumi ini semasa hendak merantau universe bersama YewEfOo, pastu YewEfOonya rosak sbb kat muka bumi ni takde spare part. oleh itu ianya terpaksalah tinggal di sini selama beribu2 tahunnya. (ok, aku sudah merepek).

sedikit info ttg haiwan ini aku amik di wikiapedia, kali ni ada pulak dalam bahasa malay.sia.
merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan. (mmg menakjubkan!!!)

Darah berwarna biru dari belangkas berharga RM17,500 (USD5,000) seliter di Amerika Syarikat. (WOW!) Untuk mendapat satu liter darah biru, nelayan perlu menangkap 115 ekor belangkas bersaiz kecil di Semenanjung Malaysia. Tapi hanya 45 ekor jika belangkas di perairan Sabah kerana saiz lebih besar. Darah biru belangkas disedut keluar tanpa perlu membunuh belangkas tersebut. (bagus, bagus)

Bahan dalam badan belangkas boleh digunakan untuk mengesan virus, bakteria dan toksin. Kit anti-toksin menggunakan belangkas telah berkembang di Eropah, Amerika Syarikat, Jepun dan Asia Barat sejak 1988.

Daging dan telur belangkas boleh dimakan oleh orang Islam. Masyarakat Melayu di Kota Tinggi, Johor menyediakan maasakan asam pedas dan sambal tumis belangkas. Ia juga boleh dimakan dengan hanya memanggang / membakar sahaja. Namun begitu untuk ia bukan sesuatu yang mudah kerana belangkas terdapat sejenis toksin yang boleh memberikan ketidakselesaan kepada deria (pening) atau biasanya dikenali sebagai MABUK. Hanya bahagian tertentu sahaja boleh dimakan dan hanya seseorang yang benar-benar tahu sahaja tahu cara menyediakan makanan laut dari belangkas ini. (nak try? aku? takpe la... terpaksa tolak kerana geli nak makan)



tempat ketiga pula
OBOR-OBOR / JELIFISH


Alam: Haiwan
Filum: Cnidaria
Kelas: Skifozoa




yang pun aku rasa korang rasa tersangatlah familiar, tapi aku mmg suka & amazing dgn bentuk badannya seperti beg plastik hidup yg sangat berbisa. cakap pasal berbisa, aku penah kena sengat dgn haiwan ni masa mandi di pinang island. masa tu aku duduk di tepi pantai, sambil merendamkan kakiku, tiba2 je aku rasa sakit, sangat sakit seperti kena sengat. bila terasa sakit, aku refer kawan aku ni seorang doktor, kebetulan mmg ade kat situ sbb kitorang gi island tu sbb nak melawat dia la. dia cakap takde ape2, tapi aku tak puas hati sbb rasa sakit sgt & kaki aku mula merah. besoknya atau beberapa ari lepas kena sengatan tu, kaki terasa gatal giler! gatal teramat sgt tp tak leh nak garuk sbb keadaannya seperti luka2. kalau garuk, gerenti lagi luka. bila aku telek sendiri bentuk luka tu, ianya seperti menjalar2. jadi mmg sah (sendiri yg sah) aku kena sengat dgn obor. so, bila dah tau beberapa hari kemudian, aku terus meng'kench'kan di kakiku. tidak geli kerana ianya kepunyaanku. dan Alhamdulillah, sengatannye tak teruk dan baik about 2/3 weeks. 


selain itu, aku amaze dgn strukture tubuhnya yg takde tulang seperti kulit hidup, mengeluarkan cahaya seperti lampu neon, pelbagai saiz & panjang.

sedikit info ttg makhluk yg cantik ini.
ampai-ampai tinggal di laut dan walaupun mereka kekurangan struktur, organ mereka mempunyai ciri-ciri tisu khas.

Bentuk ampai-ampai dewasa terdiri daripada 95-99% air. Kesemua spesies terdapat di kesemua lautan dunia, kecuali beberapa spesies yang tinggal di air tawar. Kebanyakan ampai-ampai terapung bebas yang makan ikan dan zooplankton kecil yang terperangkap dalam sesungut mereka. Ampai-ampai mempunyai sistem penceranaan yang tidak lengkap, bererti bukaan yang sama digunakan untuk memasukkan makanan dan mengeluarkan najis (baru ku tahu). Mereka merupakan Coelenterates yang bererti "perut lopong" (hollow gut), dan terdiri daripada lapisan kulit epidermis, gastrodermis dan lapisan seperti gel yang dipanggil mesoglea yang memisahkan epidermis dari gastrodermis. (okkkk..... mis mis mis)


Ampai-ampai berenang dengan kuasa denyutan yang dikawal oleh otot-otot dan sarafnya (Subhannallah, sungguh detail ciptaan Allah ini). Alat pengimbang udara yang terdapat pada tubuhnya membolehkan ampai-ampai terus terapung atau tenggelam. Sesungut yang terdapat pada ampai-ampai digunakan sebagai senjata dengan menyengat mangsanya. Ikan dan juga manusia boleh menjadi lumpuh jika terkena sengatan ampai-ampai ini. (Alhamdulillah aku tak brape teruk)



tempat terakhir
OBOR-OBOR GERGASI / GIANT JELIFISH

Scientific classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Cnidaria
Class: Scyphozoa
Order: Rhizostomae
Family: Stomolophidae
Genus: Nemopilema
Species: N. nomurai
Binomial name
Nemopilema nomurai




jelli ni baru aku temui tadi kat google masa tgh carik gambar jelli, aku ade ternampak gambar diver & jelli ni, sungguh besar! ianya hanya terdpt di Jepun sahaja.

info ttg jelli yg humanggas ini,
Nomura's Jellyfish (エチゼンクラゲ echizen kurage?, Nemopilema nomurai) (for some time in the genus Stomolophus) was named in tribute to Mr. Kan'ichi Nomura (18??-19??), Director General of the Fukui Prefectural Fisheries Experimental Station, who in early December 1921 sent a specimen in a 72-litre wooden tank to Kishinouye, who found that it was unknown and spent some time at the station to study living specimens. It is a very large jellyfish, in the same size class as the lion's mane jellyfish, the largest cnidarian in the world. The diameter of one fully-grown is slightly greater than the height of an average fully grown man.


Growing up to 2 meters (6 feet 7 inches) (BESAR TU!) in diameter and weighing up to 300 kilograms (ca. 660 pounds), Nomura's Jellyfish reside primarily in the waters between China and Japan, primarily centralized in the Yellow Sea and East China Sea. Shin-ichi Uye, Japan's leading expert on the little-studied jellyfish, artificially bred some in his Hiroshima University lab, learning about their life cycle, growth rates and feeding habits. He traveled by ferry between China to Japan in 2009 to confirm they were riding currents to Japanese waters. A U.S. marine scientist, Jennifer Purcell of Western Washington University, has found a correlation between global warming and jellyfish on a much larger scale, in at least 11 locations, including the Mediterranean and North seas, and Chesapeake and Narragansett bays.

In 2009, a 10-ton fishing trawler, the Diasan Shinsho-maru, capsized off Chiba on Tokyo Bay as its three-man crew tried to haul in a net containing dozens of Nomura's Jellyfish; the three were rescued by another trawler.

apa apa pun, SUBHANALLAH dgn semua ciptaan Allah!
korang ade haiwan pelik feveret?

Happy Weekend Everyone!

1 comment:

shahrihan said...

cantik obor2 tu..sy suka..nk copy pix boleh??hehe