Thursday, March 12, 2009

Resepi Ayam Pandan Goreng Thai

DayBab, just for u &  kepada sesiapa yang hendak mencubanya...

ni dia bahan-bahannya... di ambil sebijik dari Pn. Si Professional Photographer... :)

- Ayam
- Daun pandan (beli lebih n pilih yg lebar2. buat spare takut koyak atau tak cukup nak balut.)
1. Bwg merah
2. Bwg putih
3. Halia
4. Serbuk cili (atau cili api blend)
5. Serbuk ketumbar
6. Serbuk jintan manis
7. Serbuk jintan putih
8. 1 sudu besar gula (atau boleh guna brown sugar)
9. Garam (secukup rasa)

Blender bahan 1 – 9. kalo leh jangan lumat sangat. Biar kasar2 sket. Pastu lumur pada ayam n perap selama 6 jam. Lagi lama lagi bagus!

Kukus ayam dalam 20 minit. (optional/suka hati)

Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak cukup untuk buat ayam terendam. Goreng sampai masak. Makan dengan sos cili thai. Kalo rajin, masak sekali nasik ayam! ;) <--- ni sebijik aku copy dari msg Pn. Profressional Photographer... :D


Selamat Mencuba!

3 comments:

DayBab said...

thank you for posting the recipe...
nanti DayBab nak cuba lerrrr...tapi, kena tunggu tahap kerajinan yang memuncak dulu...

m r z ' 7 7 said...

hehehe.. waa.. mcm besh je..
bile laa aku nak pandai masak ni..

plainmum said...

cuba DayBab, jangan tak cuba! sedappppp...

m r z ' 7 7 - mmg bestkan? baca resepi nyer aje dh tergiur! heheheh...

tapi kan my frens... nk lg sedap, utk bahan-bahan yang diblender, kalau boleh taruk serai. pastu masa nak goreng, lumurkan dengan daun kari... fuuuhhhh!!! sedep! nanti nak cuba la... but dis time tak payah daun pandan, sebab nak kasi bahan2 yg dilumurkan kat ayam tu garing... fuhhhhh kali kedua!